Κόλον ονομάζεται το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και καταλήγει στο ορθόν.
Κόλον ονομάζεται το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και καταλήγει στο ορθόν.
Η κολεκτομή μπορεί να είναι ολική ή μερική ή μπορεί να περιλαμβάνει ευρύτερο χειρουργικό πεδίο όπως είναι η πρωκτοκολεκτομή όπου αφαιρείται ο πρωκτός, το ορθό, τμήμα του κόλου και γίνεται μόνιμη κολοστομία. Επίσης μπορεί να είναι:
Η κολεκτομή διενεργείται με ανοιχτή χειρουργική, αλλά η λαπαροσκοπική χειρουργική υπερέχει, κυρίως για καλοήθεις παθήσεις όπως είναι οι μεγάλοι πολύποδες και η εκκολπωμάτωση. Απαιτείται πολύ εξειδικευμένος στο έντερο χειρουργός, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Αφαιρείται το πάσχον τμήμα του εντέρου και αναστομώνονται (ενώνονται) τα δύο τμήματα ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στεγάνωση του νέου εντέρου. Επίσης τοποθετείται ένας λεπτός σωλήνας παροχέτευσης των υγρών εκτός του οργανισμού, για προσωρινή χρήση. Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα, σιτίζεται την 2η ή 3η ημέρα, αφαιρείται ο σωλήνας παροχέτευσης και εξέρχεται της κλινικής συνήθως την 4η ημέρα, αναλόγως της βαρύτητας της επέμβασης και του χρόνου επαναφοράς της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου.