Καρκίνος του φύματος του Vater

Φύμα του Vater ονομάζεται το σημείο στο οποίο το σωληνάκι του χοληδόχου πόρου και το σωληνάκι του παγκρεατικού πόρου εκχύνουν τα υγρά τους στον δωδεκαδάκτυλο, στο σημείο ακριβώς στο οποίο εκβάλλεται και η μάζα των τροφών από το στομάχι, ώστε να προχωρήσει η αποσύνθεση και η απορρόφησή τους.

Το αδένωμα του φύματος του Vater είναι ένας «πολύποδας» ο οποίος σταδιακά μπορεί να εξαλλαχθεί σε αδενωκαρκίνωμα. Συνήθως προκαλεί απόφραξη του χοληδόχου πόρου και του παγκρεατικού πόρου και γίνεται πιο γρήγορα αντιληπτό από άλλους καρκίνους του παγκρέατος, λόγω της εκδήλωσης προβλημάτων στον πάσχοντα αλλά και γιατί είναι λιγότερο επιθετικός.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ο ίκτερος, τα σκούρα ούρα,  ο πόνος, η απώλεια βάρους ή η ύπαρξη αίματος στα κόπρανα, η οποία όμως μπορεί να είναι σε πολύ μικρή ποσότητα που δεν είναι ορατή από τον ασθενή, παρά μόνο με ειδικές εξετάσεις κοπράνων.

Ο ασθενής με υπόνοιες των παραπάνω συμπτωμάτων πρέπει να επισκεφθεί τον ιατρό ο οποίος θα κρίνει εάν πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω απεικονιστικό και εργαστηριακό έλεγχο. Οι θετικές ενδείξεις για κακοήθεια, μπορεί να απαιτούν περαιτέρω έλεγχο με ERCP, ενδοσκοπικό υπέρηχο (EUS) και αξονική τομογραφία.

Χειρουργική θεραπεία

Ο καρκίνος φύματος του Vater αντιμετωπίζεται χειρουργικά με  παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή κατά Wipple. Είναι μια δύσκολη επέμβαση με πολύ καλά αποτελέσματα σε έμπειρα χέρια ειδικού στο πάγκρεας, χειρουργού:

 

Αφαιρούνται το μισό στομάχι, όλο το δωδεκαδάκτυλο, το τελικό τμήμα του χοληδόχου πόρου και η χοληδόχος κύστη, μαζί με την κεφαλή του παγκρέατος . Για να αποκατασταθεί η συνέχει του στομάχου ενώνεται με ένα κομμάτι του λεπτού εντέρου (γαστροεντεροαναστόμωση) . Για να αποκατασταθεί η επικοινωνία της χολής με το έντερο, διενεργείται χολοπεπτική αναστόμωση (ένωση του χοληδόχου πόρου με τμήμα λεπτού εντέρου) και  παγκρεατονηστιδική αναστόμωση  προκειμένου το τμήμα του παγκρέατος που έχει αφαιρεθεί να ενωθεί με τμήμα  λεπτού εντέρου.

Χατζηθεόκλητος