Χειρουργική Ογκολογία

Η Χειρουργική Ογκολογία αποτελεί πρωταρχικό πυλώνα στη θεραπεία του καρκίνου. Ασκείται από εξειδικευμένους ογκολόγους χειρουργούς που συνεργάζονται με τους ογκολόγους παθολόγους και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, προσφέροντας ολιστική θεραπεία με το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η χειρουργική ογκολογία έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν ασκείται σε οργανωμένα ογκολογικά κέντρα.

Η ριζική χειρουργική εκτομή του όγκου είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία και η πιο καθοριστική για την πορεία του ασθενή. Στόχος είναι η ίαση με τα καλύτερα αποτελέσματα να προκύπτουν στους εντοπισμένους πρωτοπαθείς όγκους που εγκαίρως διαγιγνώσκονται. Επίσης, χειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται για τη θεραπεία με παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης και καλή ποιότητα ζωής για τον ασθενή, για τη χειρουργική αντιμετώπιση των μεταστάσεων αλλά και ως παρηγορητικές επεμβάσεις για την ανακούφιση του ασθενούς από επιπλοκές (π.χ   ειλεός).

Όταν ο όγκος είναι εντοπισμένος, μπορεί να γίνει ριζική χειρουργική αφαίρεση, με μεγάλη πιθανότητα πλήρους ίασης.

Η ριζική αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου (en block) επί υγιών ορίων  περιλαμβάνει και την ταυτόχρονη αφαίρεση των γειτονικών ιστών και των λεμφαδένων που βρίσκονται στην περιοχή του όγκου. Το εύρος της αφαίρεσης γειτονικών ιστών και λεμφαδένων, κρίνεται από τον έμπειρο χειρουργό κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και από τα εξειδικευμένα διεθνή επιστημονικά στοιχεία που είναι σε γνώση του, για το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα. Το υλικό που αφαιρείται αποστέλλεται για βιοψία με την οποία επιτυγχάνεται η ακριβής σταδιοποίηση της νόσου για την περαιτέρω λήψη αποφάσεων που αφορούν σε προληπτική ή συμπληρωματική ογκολογική θεραπεία.

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη και σήμερα χειρουργοί οι οποίοι χαρακτηρίζουν κάποιες κατηγορίες όγκων ανεγχείρητες, με ποιο χαρακτηριστική αυτή του καρκίνου του παγκρέατος. Είναι η έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης για τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων επεμβάσεων που προσφέρουν θεραπεία. Ένας έμπειρος στο εξειδικευμένο όργανο στο οποίο έχει εντοπιστεί ο όγκος, χειρουργός,  δεν θα προτείνει χειρουργική επέμβαση εάν δεν διασφαλίζει ότι θα προκύψει θεραπευτικό αποτέλεσμα με την ελάχιστη επιπλέον επιβάρυνση του ογκολογικού ασθενούς.

Ο Δρ. Χατζηθεόκλητος εξειδικεύεται στη χειρουργική αντιμετώπιση για:

  • Καρκίνο του Παγκρέατος  (Κυστικοί όγκοι , αδενοκαρκίνωμα, ενδοκρινείς όγκοι , ινσουλίνωμα, γαστρίνωμα, καρκίνου του  φύματος του Vater)
  • Καρκίνο του Στομάχου
  • Καρκίνο του λεπτού και του παχέος εντέρου
  • Περιτοναϊκή Καρκινωμάτωση
  • Οπισθοπεριτοναϊκοί όγκοι
  • Καρκίνο του χοληδόχου πόρου
  • Αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστης
  • Χολαγγειοκαρκίνωμα εξωηπατικό