Η αναγκαιότητα άμεσης χειρουργικής επέμβασης προκύπτει από τον κίνδυνο η φλεγμονή να εξελιχθεί σε νέκρωση και ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί απόστημα ή περιτονίτιδα. Το σκωληκοειδικό απόστημα περιέχει πύο και εκτός από πόνο συνοδεύεται από πυρετό με ρίγη.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται με πόνο στην κοιλιά αρχικά γύρω από τον ομφαλό ο οποίος στη συνέχεια εντοπίζεται προς τα δεξιά πλευρά. Μπορεί να συνοδεύεται από χαμηλό πυρετό, ναυτία και έμετο που διαρκώς αυξάνουν και ο πόνος μπορεί να γίνει αφόρητος. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα υποχωρούν και επανέρχονται λίγες ημέρες αργότερα.
Επειδή η σκωληκοειδής απόφυση δεν είναι χρήσιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό ενώ ο ασθενής μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά από μία οξεία σκωληκοειδίτιδα ο πάσχων θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα ένα χειρουργό ο οποίος από τον κλινικό έλεγχο θα εκτιμήσει εάν πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω εξετάσεις. Εάν τα λευκά αιμοσφαίρια και η CRP είναι αυξημένα ο ιατρός μπορεί να ζητήσει αξονική τομογραφία της απόφυσης, ή υπερηχογράφημα προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αναγκαιότητα χειρουργείου διότι αρκετές φορές τα όρια είναι δυσδιάκριτα.
Η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδεκτομής γίνεται λαπαροσκοπικά και μόνο εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, με ανοικτή σκωληκοειδεκτομή.
Η παραμονή του ασθενούς στην κλινική είναι συνήθως 1 έως 2 ημέρες 24-48 ώρες μετά την επέμβαση.
Η αφαιρεθείσα απόφυση δίνεται για βιοψία διότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διάγνωση καρκινοειδούς όγκου.