Αποφρακτικός Ειλεός

Η αδυναμία του εντέρου να  αποβάλλει το περιεχόμενό του, προκαλεί αποφρακτικό ειλεό. Οφείλεται σε συμφύσεις ή κήλες του εντέρου που  αποφράσσουν ή περισφίγγουν ένα τμήμα του εντέρου. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή της κοιλιάς από σκωληκοειδίτιδα ή άλλη αιτία. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η απόφραξη μπορεί να είναι πλήρης ή ατελής. Εάν η απόφραξη είναι ατελής, τότε εκδηλώνεται με μικρές διαρροϊκές κενώσεις, με κοιλιακό πόνο που υποχωρεί ή πυρετό. Εάν είναι πλήρης, εκδηλώνεται με απόλυτη αδυναμία κένωσης του εντέρου και έντονα κοιλιακά προβλήματα.

Ο ασθενής με προβλήματα απόφραξης θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα χειρουργό. Οι διαγνωστικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις θα δείξουν τα αίτια της απόφραξης και μπορεί να απαιτηθεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Γι αυτό, είναι προτιμότερο ο ασθενής με πρόβλημα απόφραξης να απευθυνθεί απευθείας σε ιατρό ενός οργανωμένου Κέντρου στο οποίο όχι μόνο θα προβεί στις απαιτούμενες εξετάσεις, αλλά θα υπάρχει και άμεση χειρουργική ετοιμότητα λόγω κινδύνου ρήξης του εντέρου.

Το χειρουργείο του αποφρακτικού ειλεού

Η τεχνική με την οποία θα χειρουργηθεί ο ασθενής εξαρτάται από τα αίτια που προκαλούν τον αποφρακτικό ειλεό. Λόγω της διάτασης του αποφραγμένου παχέος ή λεπτού εντέρου, η λαπαροσκοπική επέμβαση δεν είναι πάντα εφικτή διότι υπάρχει κίνδυνος ρήξης.

Επίσης, λόγω της μεγάλης διάτασης του εντέρου εξαιτίας της απόφραξης, μπορεί  αυτό να είναι έτοιμο να σπάσει ή να έχει μεγάλες πιθανότητες να νεκρωθεί. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα το έντερο να έχει ήδη σπάσει και μέρος του υλικού του να έχει διαρρεύσει στην κοιλιά προκαλώντας περιτονίτιδα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι ο έμπειρος χειρουργός που θα εκτιμήσει εάν πρέπει να αφαιρεθεί ένα τμήμα του εντέρου ή θα γίνει προφυλακτική αναστόμωση και θα προχωρήσει στον καθαρισμό της κοιλιάς.

Εάν τα αίτια είναι κακοήθη, ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία διαχείρισης ογκολογικών ασθενών,  ώστε να προβεί σε πλήρη καθαρισμό  του όγκου με υγιή όρια εκτομής και χωρίς διασπορά καρκινικών κυττάρων