Βουβωνοκήλη| Διαφραγματοκήλη| Μηροκήλη

Βουβωνοκήλη

Οι βουβωνοκήλες εμφανίζονται στην περιοχή των βουβωνικών συνδέσμων, δηλαδή στις νοητές γραμμές που δημιουργούνται δεξιά και αριστερά της κοιλιάς. Δεν είναι ασθένεια αλλά δημιουργούνται τυχαία και εφόσον δημιουργηθούν, συνεχώς θα μεγαλώνουν.

Επειδή από το σημείο των βουβώνων υπάρχει λύση των μυών της κοιλιάς και μικρές οπές από τις οποίες διέρχονται ο σπερματικός τόνος στους άνδρες και ο  στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας στις γυναίκες, εάν οι οπές μεγαλώσουν, τότε περνούν σπλάχνα έξω από την κοιλιά. Έτσι εμφανίζονται οι βουβωνοκήλες οι οποίες πρέπει να χειρουργούνται. Δεν αποτελούν επείγον περιστατικό αμέσως μετά την εμφάνισή τους αλλά πρέπει να χειρουργούνται πριν μεγαλώσουν και πριν θέσουν σε κίνδυνο τον ασθενή λόγω περίσφιξης ή ειλεού που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.

Η περισφιγμένη κήλη απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση ειδικά εάν στο περιεχόμενο της κήλης υπάρχει έντερο. Υπολογίζεται ότι ένα στραγγαλισμένο έντερο χρειάζεται έξι ώρες μέχρι να αρχίσει να νεκρώνεται.

Η επέμβαση για βουβωνοκήλη

Η εισαγωγή στην κλινική γίνεται δύο ώρες πριν την επέμβαση ή την προηγούμενη μέρα έτσι ώστε οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να σας προετοιμάσουν για την επέμβαση.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, που σας δίνει τη δυνατότητα της άμεσης κινητοποίησης και επιστροφής στο σπίτι την ίδια ημέρα, με ραχιαία, μετά την οποία απαιτείται 24ωρη παραμονή σας στην κλινική.

 

Είναι πιθανόν να φύγετε μερικές ώρες μετά την επέμβαση και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι συγγενείς σας. Πριν το εξιτήριό σας, θα σας δοθεί μια συνταγή με αναλγητική αγωγή. Ο πόνος δεν πρόκειται να είναι έντονος, τα παυσίπονα όμως μπορούν να σας ανακουφίσουν περισσότερο. Με την επιστροφή σας στο σπίτι θα είστε ικανός να κινητοποιηθείτε. Σας συμβουλεύουμε να περπατάτε και να δραστηριοποιείστε στο χώρο του σπιτιού σας.

Παρόλο που ο πόνος, φυσικά, θα περιορίζει τις κινήσεις σας τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, μπορείτε να ασκείστε όσο θέλετε. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την επέμβαση είναι ισχυρά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να σπάσουν.

Το τραύμα στο δέρμα θα είναι ραμμένο εσωτερικά και καλυμμένο με γάζες. Διατηρήστε το τραύμα στεγνό για 7 ημέρες. Την 7η ημέρα μπορείτε να βρέξετε το τραύμα, βγάζοντας τις γάζες. Μετά θα πρέπει να το πλένετε και να το στεγνώνετε καθημερινά. Σε δύο εβδομάδες θα σχηματιστεί μια ουλή, η οποία σε περίπου 3 μήνες δεν θα διακρίνεται σχεδόν καθόλου.

Θα είστε ικανός για δουλειά γραφείου σε 10 ημέρες και για πιο βαριές εργασίες σε 3-4 εβδομάδες. Θα μπορείτε να κολυμπήσετε σε 4 εβδομάδες. Πιο έντονα σπορ μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά μετά την 4η εβδομάδα και να ασχοληθείτε ελεύθερα με αυτά μετά από 12 εβδομάδες. Μετά 10 ημέρες από την επέμβαση μπορείτε να έχετε ήπιες σεξουαλικές δραστηριότητες.

Η γρήγορη επιστροφή στη δουλειά σας βελτιώνει την επούλωση και μειώνει τις υποτροπές.

Δεν πρέπει να οδηγήσετε για 7 μέρες μετά την επέμβαση για την αποφυγή τροχαίου ατυχήματος.

Διαφραγματοκήλη

Εάν ένα  τμήμα του στομάχου ή όλο το στομάχι βρει διέξοδο από την κοιλιά και εισχωρήσει μέσα στον θώρακα, αυτό ονομάζεται διαφραγματοκήλη. Η μετατόπιση αυτή συνήθως εκδηλώνεται με γαστρο –οισοφαγική παλινδρόμηση.

Η επέμβαση για την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης είναι η θολοπλαστική κατά Nissen η οποία διενεργείται λαπαροσκοπικά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης  το στομάχι τοποθετείται ξανά μέσα στην κοιλιά ενώ αναδιπλώνεται ένα τμήμα του γύρω από τον οισοφάγο, ώστε να καθηλώσει  το στομάχι στην κοιλιά και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Ο ασθενής παραμένει στην κλινική ……ημέρες , ενώ επιστρέφει στις δραστηριότητές του σε περίπου 10 ημέρες.

Μηροκήλη

Σπάνια κήλη που εμφανίζεται στο πλαϊνό τοίχωμα του μηρού και μπορεί να οδηγήσει σε περίσφιξη.

Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται λαπαροσκοπικά με τοπική αναισθησία και άριστα αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθετείται και πλέγμα στον μηριαίο δακτύλιο προκειμένου να αποκλειστεί η επαναδημιουργία της. Αυτή η επέμβαση γίνεται με ανοιχτό χειρουργείο και ο χρόνος ανάρρωσης είναι μεγαλύτερος.