Καρκίνος του Στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο 4ος σε συχνότητα κακοήθης όγκος, με σχετικά κακή πρόγνωση διότι η διάγνωσή του γίνεται με καθυστέρηση.  Ο λόγος είναι ότι τα συμπτώματά  του (δυσπεψία ή κάψιμο), συγχέονται συχνά με τα προβλήματα της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, ή της γαστρίτιδας. Μόνο σε πιο προχωρημένο στάδιο προκαλεί δυσκαταποσία εάν βρίσκεται κοντά στην καρδιοοισοφαγική συμβολή, ανορεξία, απώλεια βάρους, αναιμία και αιμορραγίες.

Η διάγνωσή του καρκίνου του στομάχου είναι εφικτό να γίνει εγκαίρως, με συχνό ενδοσκοπικό έλεγχο (γαστροσκόπηση) όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Ο ασθενής που θα διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου θα πρέπει να προβεί πρώτα στον έλεγχο για σταδιοποίηση της νόσου ή ακόμη και σε χημειοθεραπεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του ογκολόγου παθολόγου.

Καμία από τις εξετάσεις δεν είναι απόλυτης ακρίβειας για τα όρια εξάπλωσης της νόσου. Και αυτό, διότι η διασπορά του καρκίνου γίνεται με το φλεβικό αίμα, με τη λέμφο και με τη διήθηση στο τοίχωμα του στομάχου.

Ακολουθεί η επέμβαση η οποία είναι αυτή που θα δώσει τα οριστικά αποτελέσματα για τη σταδιοποίηση της νόσου. Δείτε πώς διενεργείται η γαστρεκτομή.