Κολεκτομή

Κόλον ονομάζεται το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και καταλήγει στο ορθόν.

Κολεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που διενεργείται για την αντιμετώπιση του αποφρακτικού ειλεού, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή όταν εντοπίζονται πολλοί προκαρκινικοί πολύποδες που πρέπει να αφαιρεθούν πριν εξαλαχθούν, για την αντιμετώπιση αιμορραγίας του εντέρου που δεν μπορεί να σταματήσει με επεμβατική πράξη κατά την κολονοσκόπηση,   για τη νόσο Crohn, για την οξεία εκκολπωματίτιδα και την ελκώδη  κολίτιδα. Επίσης, για συγγενείς παθήσεις όπως η οικογενής πολυποδίαση και το σύνδρομο Lynch.

Η κολεκτομή μπορεί να είναι ολική ή μερική ή μπορεί να περιλαμβάνει ευρύτερο χειρουργικό πεδίο όπως είναι η πρωκτοκολεκτομή όπου αφαιρείται ο πρωκτός, το ορθό, τμήμα του κόλου και γίνεται μόνιμη κολοστομία. Επίσης μπορεί να είναι:

  • Ολική για την αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου
  • Μερική για την  αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου ή του κόλου
  • Ημικολεκτομή για την αφαίρεση του αριστερού ή του δεξιού τμήματος του παχέος εντέρου

Η κολεκτομή διενεργείται με ανοιχτή χειρουργική, αλλά η λαπαροσκοπική χειρουργική υπερέχει, κυρίως για καλοήθεις παθήσεις όπως είναι οι μεγάλοι πολύποδες και η εκκολπωμάτωση. Απαιτείται πολύ εξειδικευμένος στο έντερο χειρουργός, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Αφαιρείται το πάσχον τμήμα του εντέρου και αναστομώνονται (ενώνονται) τα δύο τμήματα ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στεγάνωση του νέου εντέρου. Επίσης τοποθετείται ένας λεπτός σωλήνας παροχέτευσης των υγρών εκτός του οργανισμού, για προσωρινή χρήση. Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα, σιτίζεται την 2η ή 3η ημέρα, αφαιρείται ο σωλήνας παροχέτευσης και εξέρχεται της κλινικής συνήθως την 4η ημέρα, αναλόγως της βαρύτητας της επέμβασης και του χρόνου επαναφοράς της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου.